Wereldmuseum Rotterdam fors gekort op subsidie

Het Wereldmuseum in Rotterdam moet het overgrote deel van zijn gemeentelijke subsidie inleveren. Dat staat in een advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC), dat woensdag is gepubliceerd. 

De uitoefening van de museale functie, het beheer en onderhoud van de collectie en de bedrijfsvoering zijn ondermaats. Ook loopt het aantal bezoekers terug.

Het Wereldmuseum had 5,71 miljoen euro aan jaarlijkse subsidie gevraagd voor de jaren 2017 tot 2020. Als het aan de RRKC ligt blijft daar maar 450.000 euro van over. Als het wil blijven bestaan, moet het museum orde op zaken stellen en op zoek naar samenwerking met andere musea, luidt het dringende advies. Het Wereldmuseum kreeg in het bestaande Cultuurplan 4,35 miljoen per jaar.

Ook het jeugdtheater Hofplein moet een deel van de subsidie inleveren. De RRKC vindt dat de instelling zich beter op de toekomst moet voorbereiden door af te slanken en flexibeler te worden. Hofplein vroeg voor de komende jaren 1,95 miljoen per jaar. De RRKC aviseert dat terug te brengen naar 950.000 euro.

Boijmans Van Beuningen

Grootste ontvanger van subsidie is en blijft Museum Boijmans Van Beuningen. Het paradepaard van cultureel Rotterdam kan waarschijnlijk rekenen op 9,1 miljoen euro per jaar, hetzelfde bedrag als het de afgelopen jaren kreeg. Daar bovenop komt een extra bedrag van 2,5 miljoen euro, dat is bedoeld voor het nieuwe depot van Boijmans, het Collectiegebouw.

De RRKC beoordeelde 118 aanvragen voor subsidie, waarvan 43 van nieuwe aanvragers. In totaal vielen 29 instellingen buiten de boot. Er zit 75,9 miljoen euro in de pot. In november beslist de Rotterdamse gemeenteraad over de toekenning.

Lees meer over:
Tip de redactie