De opwaaiende jurk die Marilyn Monroe in de film The Seven Year Itch draagt is een van de topstukken in een tentoonstelling over de legendarische acrice in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam.

De jurk en ruim 140 andere persoonlijke bezittingen van Marilyn Monroe zijn vanaf 1 oktober tot en met 5 februari 2017 te zien in de Nieuwe Kerk. De tentoonstelling is getiteld 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw.

De komst van 'de' jurk werd woensdag op ludieke wijze bekendgemaakt. 'Tribute artist' Memory Monroe maakte in een Cadillac uit 1962 haar opwachting op de Dam, toegezongen door jazzzanger Paul van Kessel. 

Ze werd door Nieuwe Kerk-directeur Cathelijne Broers onthaald op koffie en taart. Marilyn Monroe zou deze woensdag negentig zijn geworden. Ze overleed op 5 augustus 1962.

Broers is verguld met het topstuk: ''Dat we de wereldberoemde jurk kunnen krijgen is heel bijzonder, omdat die meer dan vijftig jaar geleden van een kwetsbare stof is gemaakt. Maar dit iconische object kan natuurlijk niet ontbreken in een biografische tentoonstelling over Marilyn Monroe. We zullen de jurk een bijzondere plaats geven."

Video: Opwaaiende jurk Marilyn Monroe in The Seven Year Itch