De Amsterdamse kunstenaar Jasper van den Brink beticht de kunstenaar Duke Riley van plagiaat. De Amerikaan voert in New York een duivenlichtshow op, waarvan Van den Brink claimt het prototype te hebben verzonnen. 

Van den Brink overweegt juridische stappen, laat de kunstenaar weten aan Het Parool.

Van den Brink ontwikkelde tien jaar geleden een prototype met een opgezette duif waaraan hij lampjes vastmaakte. Het idee is vervolgens in het kunsttijdschrift Cabinet verschenen en werd ook in Amsterdam enkele keren tentoongesteld.

Van den Brink besloot uiteindelijk zijn plan niet uit te voeren. "Ik vond het onverantwoord om het door te zetten", vertelt hij. De kunstenaar kwam erachter dat duiven bang zijn in het donker.

Pas geleden kreeg Van den Brink lucht van een duivenlichtshow in Brooklyn, New York. "Tijd om juridisch advies in te winnen, dacht ik toen. Hoeveel duivenlichtshows zijn er immers in New York?"

Video: Verlichte duiven zorgen voor betoverende lucht in New York

Verlichte duiven zorgen voor betoverende lucht in New York
Verlichte duiven zorgen voor betoverende lucht in New York

Onvindbaar

De kunstenaar kreeg enkele maanden geleden nog een vraag over een duivenlichtshow, maar de persoon die hem mailde bleek onvindbaar te zijn. "Ik denk dat Riley mij onder een valse naam heeft gemaild."

De Amsterdammer denkt dat het moeilijk wordt om het plagiaat te bewijzen. "En het is niet duidelijk wanneer copyright nu precies geschonden is, en of mijn plan überhaupt is beschermd, enkel en alleen omdat het is gepubliceerd."