Het National Museum of Computing heeft in een schuur in Essex, Zuid-Engeland, een unieke Duitse decodeermachine uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Het zogenoemde Lorenz-apparaat werd door de Duitsers gebruikt om berichten tussen Adolf Hitler en zijn legertop te coderen, meldt de BBC.

Vrijwilligers vonden het unieke toetsenbord, dat er uitziet als een gewone tikmachine, op eBay waar het te koop werd aangeboden. De vinder vroeg voor het bijzondere apparaat iets meer dan 12 euro.

Volgens een woordvoerder van het museum is de vondst van de Lorenz "groter dan de vondst van de Enigma-machine", een codeermachine die het Duitse leger gebruikte om geheime boodschappen te versturen.

Oorlogsstrategie

De Enigma was draagbaar, terwijl de Lorenz niet verplaatst mocht worden. Er werd ook niet gedocumenteerd waar de Lorenz-machines zich precies bevonden.

Hitler en de legertop gebruikten de Lorenz voor het versturen van mededelingen over de oorlogsstrategieën op lange termijn.

Onderzoek

Het Britse museum gaat vrijdag 3 juni eenmalig proberen een gecodeeerd bericht te versturen via de Lorenz, om te kijken hoe het apparaat precies werkte. Het hele decodeerproces wordt vastgelegd voor onderzoek.

Er wordt nog gezocht naar een originele motor voor de Lorenz. Om deze te vinden heeft het museum zondag een oproep gedaan aan eigenaars van oude oorlogsparafernalia om zich te melden als zij denken zo'n motor in hun bezit te hebben.