Zowel het Gemeentemuseum Den Haag als het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen openen zaterdag een tentoonstelling over het werk van beeldend kunstenaar Constant.

Constant (1920-2005) staat deze zomer centraal in twee exposities. Volgens de musea neemt de internationale belangstelling toe voor de kunstenaar, die een van de oprichters is van de Cobragroep.

De expositie in het Gemeentemuseum gaat over New Babylon, een kunstproject waarin Constant ideeën ontwikkelde voor een denkbeeldige stad waarin de creatieve en spelende mens een rol speelt. Hij werkte hier bijna twintig jaar aan.

Het Cobra Museum toont werk van Constant in de jaren vijftig, waarin hij experimenteerde met ruimte en kleur. In deze periode, die tot nu toe onderbelicht bleef, was de kunstenaar voortdurend in gesprek met anderen, onder wie architecten Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck.

Karel Appel

Cobra, waar ook Karel Appel en Corneille deel van uitmaakten, was een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland in de jaren 1948 tot 1951.

De naam, ook wel gespeld als CoBrA, is ontleend aan de Franse naam van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan kwamen: Copenhague, Bruxelles, Amsterdam.

Beide tentoonstellingen zijn te zien tot en met 25 september.