Scheepvaartmuseum nog niet zeker van subsidie

Veertien cultuurinstellingen die een aanvraag hebben gedaan voor subsidie, krijgen die alleen als ze aan aanvullende voorwaarden voldoen. Het betreft onder meer het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Dat blijkt uit de adviezen die de Raad voor Cultuur donderdag heeft gepubliceerd.

Het betreft onder meer het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dat kan alleen bijdrage van bijna 1,8 miljoen euro krijgen als het museum duidelijk maakt hoe het de educatieve functie invult en hoe het nieuwe doelgroepen wil gaan aanboren.

Ook moet het Scheepvaartmuseum inzicht geven in de geldstromen tussen het museum en de verwante stichting Het Scheepvaartmuseum Enterprise (HSME), die commerciële activiteiten ontplooit zoals de verhuur van het pand voor evenementen.

Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel zit ook in de 'nee, tenzij'-groep. Het toneelgezelschap krijgt 1,6 miljoen subsidie op voorwaarde dat het met een nieuw plan komt voor meer eigen identiteit, meer binding met regio en een beter verdienmodel.

De instellingen die van de Raad voor Cultuur een herkansing krijgen, hebben de rest van het jaar de tijd om hun plannen te verduidelijken of aan te passen. De nieuwe subsidieperiode gaat in 2017 in en duurt tot en met 2020. Voor de herkansers heeft de raad ruim 21 miljoen euro gereserveerd.

Theater Utrecht raakt zijn subsidie van 1,6 miljoen euro per jaar kwijt. Het theater heeft de afgelopen jaren te weinig eigen inkomsten gegenereerd, aldus de raad. De norm is 23,5 procent.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie