De Nationale Opera is in Londen uitgeroepen tot Opera Company of the Year 2016. 

Dat heeft de organisatie op Twitter laten weten. De Nationale Opera zelf zegt zeer vereerd en dankbaar te zijn. Ze mag zich een jaar lang het beste operahuis ter wereld noemen.

De prijs is zondagavond uitgereikt in Londen. Ook operagezelschappen uit onder meer Duitsland, de VS, Polen en Oostenrijk waren genomineerd.

De Nationale Opera (DNO) is het grootste operagezelschap van Nederland. Directeur/regisseur is Pierre Audi. Het gezelschap zetelt in Nationale Opera & Ballet (voorheen het Muziektheater) in Amsterdam. DNO heeft een eigen koor van ongeveer zestig leden. Per jaar worden ongeveer elf producties geproduceerd.

'Toekomst kunstvorm'

Directeur Pierre Audi: ''We willen de prijs graag opdragen aan de toekomst van onze kunstvorm, aan een dieper streven om tot excellentie te komen, aan de noodzaak om risico’s te nemen en vernieuwingen toe te passen, aan het plezier waarmee wij aan educatie doen en onze ervaringen delen met een nieuwe generatie van makers en toeschouwers uit alle geledingen van de bevolking.''

De Internationale Opera Awards bestaan sinds 2012 en gaan door voor de Oscars van de operawereld. Ze zijn bedoeld om opera te promoten, mensen te belonen die in de operawereld werken en fondsen op te richten om talent op te leiden.