Scheepvaartmuseum verwerft 17e eeuws topstuk Nooms

Een topstuk van de 17e eeuwse zeeschilder Reinier Nooms behoort vanaf nu tot de collectie van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Op het schilderij Gezicht op het IJ is 's lands Zeemagazijn te zien, de locatie van het huidige Scheepvaartmuseum.

Het werk is afkomstig van een Nederlandse kunsthandelaar. Met behulp van onder anderen de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds kon het schilderij worden aangekocht, voor een onbekend bedrag.

In die tijd, 1656, was het pand in gebruik door de admiraliteit van Amsterdam, als opslagplaats voor de uitrusting van de oorlogsvloot. Met dit schilderij kan het museum het verhaal vertellen van Amsterdam als centrum van de 17e eeuwse scheepvaart, de functie van 's Lands Zeemagazijn en de bedrijvigheid op de werven er omheen.

Nooms (circa 1623/24 - 1664), die de bijnaam Zeeman had, is één van de belangrijke zeeschilders uit de 17e eeuw. Hij maakte vele zeereizen en was zeer bedreven in de weergave van maritieme en nautische details van de schepen. Volgens het museum is zijn werk van groot belang voor de kennis van de 17e eeuwse Nederlandse scheepvaart.

Overzichtstentoonstelling

Het schilderij is naar verwachting dit najaar te zien in het museum, als onderdeel van een grote overzichtstentoonstelling over de 100-jarige geschiedenis van de collectie. Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat is begonnen met wat nu geldt als een van de rijkste maritiem-historische collecties ter wereld.

Lees meer over:
Tip de redactie