Connie Palmen winnaar Libris Literatuurprijs 2016

Connie Palmen wint de Libris Literatuurprijs 2016 met haar boek Jij zegt het. De belangrijke literatuurprijs werd maandagavond uitgereikt door juryvoorzitter Dick Benschop in het Amstel Hotel in Amsterdam. Dat werd bekendgemaakt in Nieuwsuur.

In totaal stonden honderdzestig boeken op de longlist. Andere genomineerden voor de prijs waren P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer), Joke van Leeuwen (De onervarenen), Thomas Verbogt (Als de winter voorbij is), Inge Schilperoord (Muidhond) en Alex Boogers (Alleen met de goden).

Over Jij zegt het zegt de vakjury: "Het is een scherpe roman, waarin verlangen, gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond aangaan".

Palmen wint naast de Libris Literatuurprijs, een bronzen legpenning, ook een geldbedrag van 50.000 euro. De prijs werd uitgereikt door minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Alle zes genomineerden ontvangen een bedrag van 2.500 euro. De literatuurprijs wordt gezien als één van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandstalige literatuur.

In haar dankwoord feliciteert de 60-jarige Palmen de andere genomineerden. "Ik ben ongelofelijk blij met deze prijs. Ik werd bang van het woord 'gedoodverfd', omdat daar 'dood' in staat. Ik was bang dat het mij zo zou vergaan als Ajax en PSV, maar ik ben blij dat niet dat is gebeurd."

Vlaanderen

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er in een jaar geen Vlamingen zijn genomineerd voor de prijs. In 2015 was Peter Terrin de enige Vlaamse schrijver die was genomineerd.

Vorig jaar won schrijver en journalist Adriaan van Dis de Libris Literatuurprijs voor zijn roman Ik kom terug.

Lees meer over:
Tip de redactie