Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Museum Soesterberg bemachtigt unieke handleiding Enigma-code

Het Nationaal Militair Museum Soesterberg heeft een zeer zeldzame Duitse handleiding van de geheime Enigma-code bemachtigd. Het is een van de drie nog overgebleven exemplaren ter wereld die bekend zijn.
Door NU.nl

Een woordvoerder van het museum heeft woensdag een bericht van RTV Utrecht bevestigd. Het museum was al in het bezit van een Enigma-machine.

De Duitsers gebruikten de Enigma als een codeermachine voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het duurde jaren voordat de geallieerden de code wisten te kraken.

De handleiding die het museum in Soesterberg nu heeft bemachtigd is voor de zogenoemde 'Enigma M', een variant die vooral door de Duitse luchtmacht werd gebruikt.

U-bootoorlog

In het kraken van de Enigma-code speelde de Britse wiskundige Alan Turing een belangrijke rol. Zijn werk speelde een cruciale rol in het verloop van de oorlog, vooral met betrekking tot de U-bootoorlog in de Atlantische Oceaan en de landing in Normandië. Over Turing en zijn werk aan de Enigma-machine werd onlangs de film The Imitation Game gemaakt.

De enige twee andere bekende exemplaren van de Enigma-handleiding bevinden zich in het Bundesarchiv in Berlijn en in het Imperial War Museum in Londen.

Vernietigen

De boeken zijn zo zeldzaam, omdat de meeste handleiding werden vernietigd zodra ze in handen van de geallieerden dreigden te vallen. Bovendien waren de teksten geschreven met inkt die oplost zodra deze in aanraking komt met water.

Uit een stempel in het boek blijkt dat het exemplaar dat het museum in Soesterberg heeft gekregen afkomstig is van de Marinebefehlshaber, een functie die tussen 1940 en 1945 is vervuld door vijf verschillende personen.

Getaltheorie

Na de oorlog kwam het boek in bezit van de Nederlandse wiskundige Nicolaas Govert de Bruijn (1918-2012). Hij werd vooral bekend door zijn vele bijdragen over wiskundige analyse, getaltheorie en logica. De Bruijn was zijn hele leven gefascineerd door de Enigma-code.

Zijn kleinzoon Rommert de Bruijn heeft de handleiding over de Enigma M uit het bezit van zijn opa nu aan het NNM geschonken.

Aanbevolen artikelen