Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ivo van Hove drie keer genomineerd voor Tony Awards

Theaterregisseur Ivo van Hove is drie keer genomineerd voor de Tony Awards, de meest prestigeuze Amerikaanse theaterprijzen.
Door NU.nl/BuzzE

De directeur van Toneelgroep Amsterdam is genomineerd voor beste regisseur voor A View from the Bridge, waarvoor hij in 2015 ook de Britse Olivier Award kreeg. Het theaterstuk is oorspronkelijk van Arthur Miller, Van Hove maakte er een nieuwe versie van.

Ook is de theaterregisseur twee keer genomineerd voor de beste heruitvoering van een toneelstuk, in dit geval The Crucible en wederom A View from the Bridge.

Zijn collega Jan Versweyveld maakt kans op een Tony Award voor beste ontwerp en beste belichting van A View from the Bridge. Daarnaast is hij ook genomineerd voor de beste belichting van The Crucible.

The Crucible

The Crucible vertelt over een heksenproces in de stad Salem, aan het eind van de zeventiende eeuw. Een reeks aanklachten tegen een groep vrouwen veroorzaakt verregaande paranoia in de hechte gemeenschap.

Miller schreef het stuk in de jaren vijftig, ten tijde van de heksenjacht die de Amerikaanse senator McCarthy voerde op vermeende communisten. Zijn machtige commissie tegen ‘on-Amerikaanse activiteiten’ maakte in de jaren vijftig veel slachtoffers.

Hamilton

De grootste kanshebbers bij de uitreiking van de Tony Awards is de rapmusical Hamilton. Het theaterstuk is 16 keer genomineerd.

Hamilton vertelt over de minst bekende van de Amerikaanse 'founding fathers', Alexander Hamilton. De Caribische immigrant was de belangrijkste vormgever en bepleiter van de Amerikaanse grondwet, gaf de economische structuur en politiek van de VS vorm en maakte zich hard voor de afschaffing van de slavernij.


Lees meer over:

Ivo van Hove

Aanbevolen artikelen