Nationaal Monument Kamp Vught heeft de Museumprijs 2016 gewonnen. Het museum versloeg met ruim 37 procent van de stemmen het Verzetsmuseum Amsterdam en het Nationaal Militair Museum in Soest. 

Aan de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld is een bedrag verbonden van 100.000 euro.

Dit keer bracht een recordaantal van ruim 79.500 mensen een stem uit. Ieder jaar staat bij de Museumprijs een andere categorie centraal. Dit keer waren het oorlogs- en verzetsmusea.

Nationaal Monument Kamp Vught kreeg dinsdag te horen dat het had gewonnen. Volgens de vakjury, die de drie kanshebbers selecteerde voordat het publiek kon stemmen, slaagt de winnaar er op een ''uitstekende wijze in de dramatiek van dit voormalige SS-concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog om te zetten in een reële beleving''.

Fries Museum

Volgens de initiatiefnemers bleef het tot het einde spannend welk museum zou winnen. Het Verzetsmuseum eindigde op de tweede plaats met 33 procent van de stemmen en het Nationaal Militair Museum met bijna 30 procent op nummer drie.

Het Fries Museum in Leeuwarden ging er vorig jaar met de eer vandoor. De Museumprijs, die in 1990 is ingesteld, is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.