Bij de komende editie van de jaarlijkse campagne Nederland Leest staat niet een boek centraal, maar draait het voor het eerst om een thema. Dit keer is dat 'democratie'. Hierdoor wil de organisatie Nederlanders niet alleen aan het lezen zetten, maar ook met elkaar in debat laten gaan.

Nederland Leest is van 1 tot en met 30 november. Tijdens deze elfde editie worden drie boeken uitgedeeld in bibliotheken, zowel aan leden als niet-leden.

Het gaat om Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander.

In de bibliotheken wordt in de campagnemaand onze democratie onder de loep genomen. Is de democratie bestand tegen de huidige problemen en uitdagingen en is meebeslissen in een referendum een feest of een fiasco, zijn enkele vragen die aan de orde komen.

Opiniemakers

Diverse opiniemakers denken mee over deze vragen en hebben zich aan de campagne verbonden, onder wie Stine Jensen, Jort Kelder, Gerdi Verbeet en Maarten van Rossem. Op woensdag 30 november vinden er in de bibliotheken grote slotdebatten plaats waarin iedereen zijn zegje kan doen.

Nederland Leest is een initiatief vande Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en de Vereniging Openbare Bibliotheken.