Anne-Wil Blankers dacht dat nadat ze zestig werd wel voorbij zou zijn met mooie rollen in theatervoorstellingen en musicals. Dat bleek niet het geval toen ze benaderd werd voor een rol in de musical Cabaret.

"Er worden nu rollen geschreven voor oudere vrouwen die echt wel wat te vertellen hebben", aldus Blankers donderdag tegen het AD.

De rol van de 75-jarige Blankers in Cabaret bleek het begin te zijn van haar tweede jeugd op de planken. "Vanaf 2006, toen ik Cabaret speelde, ben ik nog steeds bezig. Vroeger was iemand van zestig een oma die in een hoekje zat te breien. Nu zegt ze: 'Kom, zal ik eens een leuke minnaar nemen?'"

Blankers speelde na Cabaret ook nog in Soldaat van Oranje en Madame Rosa. "Wilhelmina achtervolgt me, maar ook op een prettige manier. Ik heb haar ook nog 150 keer in Soldaat van Oranje gespeeld. Ik heb er de perfecte onderkin voor. Is dat ellendige ding toch nog ergens goed voor."

Mother and Sons

Volgend seizoen gaat Blankers samen met Paul de Leeuw het theater in. Het duo zal samen te zien zijn in een Nederlandse bewerking van de Broadway-voorstelling Mothers and Sons.

Het stuk, dat in 2014 in New York te zien was, vertelt over een moeder die de ex-partner van haar aan aids overleden zoon bezoekt. "De rol van die vreselijke Katherine ja... een actrice moet ieder personage kunnen spelen."

De actrice vindt het heel mooi om eenzaamheid in het stuk te kunnen spelen. "Want hoe wanhopig je ook ergens bij wilt horen, je leeft altijd alleen met je gedachten. Mooi, maar ook schrijnend."

Tony Awards

De Amerikaanse versie van Mothers and Sons werd genomineerd voor twee Tony Awards, maar wist deze niet te verzilveren. Het scenario is van schrijver Terrence McNally, die eerder ook Kiss of the Spider Woman schreef.

De Nederlandse versie gaat vrijdag in première in de Leidse Schouwburg.