Filmmaker Heddy Honigmann is dit jaar de winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De in Peru geboren Honigmann (1951) verstaat volgens de jury "als geen ander de kunst om de veerkracht en weerbaarheid van het individu te portretteren".

"Humor en plezier worden hierbij niet geschuwd en pijn en verdriet niet verloochend", aldus de jury.

Honigmann, die zich eind jaren zeventig in Nederland vestigde, heeft al diverse internationale prijzen op haar naam staan. In eigen land ontving ze twee keer een Gouden Kalf: in 1999 voor haar film Crazy, over de ervaringen van Nederlandse blauwhelmen, en in 2006 voor haar documentaire Forever. Die speelt zich af op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise.

In totaal maakte Honigmann tot nog toe meer dan veertig films. Muziek speelt steevast een belangrijke rol. Momenteel richt ze zich op twee onderwerpen: levenslustige honderdjarigen en de relatie tussen geleidehonden en hun baasjes.

December

De prijs wordt van 150.000 euro wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maakt voor cultuur of natuur in Nederland. Dat bedrag mag ze voor de helft vrij besteden. De andere helft gaat in een fonds waarvan de winnares het doel mag bepalen.

Op 2 december wordt de prijs uitgereikt. Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen  Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010), Anton Corbijn (2011) en vorig jaar Francine Houben.