Schrijver Michel van Egmond heeft maandag met zijn boek Topshow opnieuw de publieksprijs voor beste sportboek van 2015 gewonnen. Etalagecoureur van Peter Ouwerkerk ontving de juryprijs voor beste sportboek.

Het beste sportboek is vorig jaar geschreven door Peter Ouwerkerk. Dat oordeelde de jury van de Nico Scheepmaker Beker maandag in Amsterdam. 

Van Egmond, die het boek samen met Jan Hillenius schreef, kreeg de prijs vorig jaar ook, toen met het boek Kieft.

In Topshow geven Van Egmond en Hillenius een kijkje achter de schermen bij het televisieprogramma Voetbal International (Tegenwoordig Voetbal Insid geheten, red.) van RTL7. Hillenius is eindredacteur van dat programma.

Naast Topshow waren ook Thuis in de Tour van Mart Smeets, Kuipkoorts van Ronald Giphart en Rob van Scheers, Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra en Draag nooit een gele trui van Alex van der Hulst genomineerd.

Etalagecoureur

Ouwerkerk krijgt de prijs voor zijn boek Etalagecoureur. Dat oordeelde de jury van de Nico Scheepmaker Beker maandag in Amsterdam. Het boek gaat over oud-wielrenner Roy Schuiten, die overleed in 2006. 

"Een fascinerend portret, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend", aldus de jury onder leiding van oud-politicus Ad Melkert. "In vloeiende stijl en met gevoel voor renner en mens ontrafelt Ouwerkerk het leven van Schuiten. Door zijn gedegen onderzoek beschrijft hij dit op een wijze die uitstijgt boven vele andere wielerverhalen."

Voor de publieksprijs was Ouwerkerk met Etalagecoureur niet genomineerd.

Het was de twaalfde keer dat de Nico Scheepmaker Beker werd uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Michel van Egmond met zijn boek Kieft, over oud-voetballer Wim Kieft.