De Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, een van de best betaalde ter wereld en in 2011 gestopt omdat hij de kunstwereld zat was, is terug. 

Het Guggenheimmuseum in Manhattan gaat in mei zijn nieuwste werk plaatsen: een massief, 18-karaats gouden toilet naar een oorspronkelijk ontwerp van wc-fabrikant Kohler.

De kostbare wc-pot wordt volgens de New York Times niet achter glas tentoongesteld op zaal maar komt als gebruiksvoorwerp te staan in een publieke ruimte met stenen soortgenoten, spiegels, wasbakken en deuren met een slot. Voor wie behoefte voelt. ''Je kunt naar die sanitaire voorziening gaan om je te koesteren in de glans ervan, maar het wordt pas kunst als iemand erop zit of erover heen hangt'', aldus Cattelan.

De aankondiging van de aanwinst van het Amerikaanse museum, waar ooit ook een drol van de artiest in een blikje werd geëxposeerd, hield de gemoederen woensdag aardig bezig. Kenners roemden het werk als een schitterend symbool voor de obscene rijkdom in de kunst in combinatie met een werkende vergaarbak van menselijke uitwerpselen.