Edward van de Vendel is met zijn boek Oliver de winnaar van de Gouden Lijst, de prijs voor het beste jeugdboek voor de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar. 

Dat maakte de stichting CPNB woensdag bekend tijdens een manifestatie in TivoliVredenburg in Utrecht.

De Amerikaanse schrijver Dan Gemeinhart is de winnaar van de Gouden Lijst voor het best vertaalde jeugdboek. Hij krijgt de prijs voor zijn boek Naar de top, dat is vertaald door Tjalling Bos.

Oliver gaat over een zestienjarige jongen in Noorwegen die net zijn debuut maakt in het eerste elftal, als zijn leven plotseling overhoop wordt gegooid.

'Geloofwaardig personage'

''Van de Vendel heeft een roman geschreven met geloofwaardige personages die hij laat groeien naar volwassenheid in poëtische taal'', oordeelde de jury. ''Afwisselend ingetogen en confronterend, maar altijd doordringend tot de kern van de zaak.''

Het boek Shock van Mel Wallis de Vries won de Prijs van de Jonge Jury 2016. Tienduizenden scholieren van twaalf tot zestien jaar lazen hiervoor een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en kozen hun favoriete titels.

De vijf populairste boeken werden genomineerd. Het boek met de meeste stemmen won. Ook vorig jaar won Mel Wallis de Vries de Prijs van de Jonge Jury.