Vier van de 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn waren gestolen, zijn teruggevonden in Oekraïne. 

Dit heeft een woordvoerster van het museum donderdag bevestigd na een bericht van kunstroofspecialist Arthur Brand op Twitter.

Oekraïense veiligheidsdiensten hebben het nieuws bekendgemaakt bij een persconferentie in Kiev. Ze hebben de doeken tijdens een geheime operatie teruggehaald. 

"Het zou gaan om De Boerenbruiloft, een portret van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben. Dat zijn echt de meest aansprekende en meest gemiste stukken", aldus het museum in een verklaring. 

Twee van de teruggevonden doeken zitten in een lijst, de andere twee zijn opgerold. Het Westfries Museum maakt zich zorgen om de staat van de schilderijen. 

Video: Vier gestolen doeken Westfries Museum terecht

Vier gestolen doeken Westfries Museum terecht
Vier gestolen doeken Westfries Museum terecht

Roof

De schilderijen die destijds werden gestolen zijn van Jan van Goyen, Jacob Waben, Matthias Withoos, Jan Rietschoof, Jan Linsen, Herman Hengstenburgh en een aantal minder bekende schilders. Bij de roof werd ook een tiental stukken gebruikszilver en kerkzilver meegenomen. De waarde van de totale roof bedroeg tien miljoen euro.

Het Westfries Museum maakte eind vorig jaar bekend dat het sterke vermoeden bestaat dat alle gestolen schilderijen zich bevinden in Oekraïne. Sinsdien is de Oekraïnse Geheime Dienst (SBU) bezig om de doeken terug te halen.

De zoektocht naar de rest van de gestolen schilderijen blijft doorgaan. De SBU vreest echter dat ze in handen zijn van Russische criminelen.