Frankrijk gaat een instituut sluiten in Amsterdam dat als doel heeft de Franse taal en cultuur te verspreiden. Het gebouw dat op de Vijzelgracht staat wordt verkocht.

Volgens de Volkskrant heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten tot de verkoop van het pand van het Institut Français.

Het lot van het instituut is onduidelijk. De Franse ambassade in Den Haag laat weten dat het mogelijk is dat het instituut een ander pand in Nederland betrekt, maar een medewerker het Institut Français gelooft daar niks van. De medewerkers zijn inmiddels een petitie gestart om de verkoop tegen te gaan.

Als de vestiging definitief sluit, betekent dit dat Nederland alleen nog een Institut Français heeft in Groningen, een van de honderdvijftig nog bestaande vestigingen wereldwijd.

Het instituut stond sinds 1933 in Amsterdam en is door de Franse overheid opgezet om de Franse taal en cultuur te promoten. Mensen konden aan het instituut dan ook een Franse taalcursus volgen en meedoen aan culturele activiteiten. De reden van de verkoop van de locatie in Amsterdam is dat het pand te duur geworden is in het onderhoud en miljoenen kan opleveren.