Een groep auteurs overweegt afscheid te nemen van De Bezige Bij omdat deze uitgeverij een boek gaat uitbrengen van de omstreden Dyad Abou Jahjah.

Zo zouden Leon de Winter, Jessica Durlacher en Marcel Möring zich afvragen of ze wel bij De Bezige Bij willen blijven, meldt NRC.next

Abou Jahjah schrijft als columnist stukken voor de Belgische krant De Standaard. Het boek dat in september van hem uit moet komen, heet Pleidooi voor radicalisering. De Belgische schrijver was in het verleden de voorman van de inmiddels opgedoekte Arabisch-Europese Liga (AEL), een beweging die opkwam voor de belangen van Arabische immigranten in Europa.

Het steekt de schrijvers dat Abou Jahjah, die omstreden uitspraken heeft gedaan over Israël en het westen, wordt uitgegeven door een uitgeverij die voortkwam uit het verzet tegen de Duitsers. Zo haalde Theodor Holman in een column in Het Parool zijn in 2004 vermoorde vriend Theo van Gogh aan die Jahjah "de grootste nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting noemde".

Antizionist

Jessica Durlacher stelde eerder deze week in De Groene Amsterdammer dat het contract dat Jahjah heeft gekregen voelde als een dreun in haar gezicht. "Iemand die het woord zionisten gebruikt voor joden en zichzelf een fanatiek antizionist noemt, tja, hoe noem je zo iemand?", aldus de schrijfster. "Kennelijk is het sociaal aanvaardbaar geworden om je zo uit te laten in intellectuele kringen. Dat voelt erg onveilig, moet ik zeggen."

Abou Jahjah reageert woensdag in NRC.next op alle commotie. "Het zijn auteurs die binnen een bepaalde niche bij de uitgeverij horen, die zelf ook niet onbesproken zijn in hun uitlatingen", stelt hij. "Een uitgeverij is een bedrijf, geen politieke partij. Ze doen net alsof ze iemand van de Taliban hebben binnengehaald."