Paulien Cornelisse heeft in het dagelijks leven vaak ongemakkelijke interacties met mensen. "Ik ben niet zo direct", zegt ze in een interview met NU.nl.

"Ik kan soms mijn momenten hebben, dat ik direct ben in communicatie, maar meestal niet. Dus dan denk ik achteraf pas: wat een rare ontmoeting. En dan ga ik daar heel lang over nadenken en dan pas veel later denk ik: o ja, daarom vond ik dat raar. En dan schrijf ik daarover."

"Ik heb trouwens ook wel eens gehad, dat vlak voor aanvang van een voorstelling ineens een vrouw in mijn kleedkamer stond. Terwijl ik daar stond in mijn hemd en mijn onderbroek, mijn eigen concentratie uit te stralen", herinnert Cornelisse.

De vrouw vertelde de cabaretier en schrijfster een boek te schrijven over passie en wilde haar graag interviewen. "Vlak voordat ik op moet, heb ik weinig barrières. Weinig beleefdheid ook, dus ik zei: sorry, maar ik ga nu even heel direct zijn. Ik heb eigenlijk gewoon al heel weinig met het woord passie. En toen zag ik haar, echt zo’n heel beteuterd gezicht en dat vond ik dan toch weer zielig."

Roem

De 40-jarige cabaretier is regelmatig te zien op televisie, bijvoorbeeld in De Wereld Draait Door. Maar ze heeft geen last van de bekendheid. "Ik heb eigenlijk voornamelijk een soort interacties op straat dat mensen denken dat ze me kennen van de middelbare school of zwangerschapsgym. Dus ik heb niet het soort herkenbaarheid van fluister, fluister en mag ik uw handtekening."

Haar nieuwe boek De Verwarde Cavia speelt zich af op een kantoor, waar een cavia werkt op een communicatieafdeling tussen de mensen. Cornelisse schreef het succesvolle Taal is zeg maar echt mijn ding en En dan nog iets. De Verwarde Cavia, dat woensdag uitkomt, geeft ze zelf uit.

Kantoor

In het boek spelen onverwachte, rare ontmoetingen ook een rol. Zoals de nieuwe vriendin van Cavia’s ex-vriendje die zich onaangekondigd voor komt stellen op kantoor.

Cornelisse zelf heeft een paar parttime banen gehad op kantoren. "Ik was bijvoorbeeld een zomer secretaresse bij een advocatenkantoor, maar daar was ik heel slecht in. Waarschijnlijk omdat ik het niet interessant genoeg vond. Ik herinner me daar vooral gevechten met het kopieerapparaat."

"Ik zie echt wel voordelen van een kantoorleven, want het heeft ook iets heel duidelijks. Ik zou het niet meer willen, maar ik hou heel erg van kantoorspulletjes. Dat is uiteindelijk wel het streven, dat ik een punt bereik in mijn leven dat ik een soort opgeruimde werkplek heb, met allemaal kantoorspulletjes."