Drie Nederlandse projecten hebben de Europa Nostra Prijs gekregen. Dit is de belangrijkste onderscheiding in Europa op het gebied van cultureel erfgoed. 

Een 23-koppige jury met experts uit heel Europa kiezen de winaars van de projecten, die vanuit 36 landen zijn ingestuurd.

Fort Kijkuit in Kortenhoef (Noord-Holland), het Museum Oud Amelisweerd in Bunnik en Naturalis Biodiversity Center in Leiden hebben de prijs ontvangen als blijk van erkenning voor buitengewone prestaties op het gebied van behoud, onderzoek, onderwijs, opleiding en bewustmaking.

Van alle prijswinnaars krijgen er zeven een hoofdprijs van 10.000 euro tijdens de prijsuitreiking op 24 mei in Madrid.

Volgens het juryrapport is Fort Kijkuit een voorbeeld van succesvol hergebruik van Europa's militaire erfgoed. Natuurmonumenten restaureerde het fort en gaf het een nieuwe bestemming als kantoor, expositieruimte en uitkijkplatform.

Museologische aspecten

Het landhuis Oud Amelisweerd heeft van de jury complimenten gekregen voor de 'uitmuntende conserverings- en museologische aspecten' in het project. De jury prijst Naturalis, dat meer dan 37 miljoen zoölogische, botanische en geologische objecten uit alle windstreken telt, voor de digitalisering van natuurhistorisch erfgoed op industriële schaal.