Tijdens twee literaire bijeenkomsten vrijdag 8 april in Amsterdam staan liefhebbers van schrijver Gerard Reve stil bij zijn dood, komende vrijdag tien jaar geleden.

Tegelijkertijd komt uitgeverij De Bezige Bij met een nieuwe uitgave van Nader tot U en Werther Nieland.

Het werk van Reve leeft nog steeds. "Dat komt vooral door zijn ironie en humor", zegt Bert de Groot, vriend en veertig jaar uitgever van Reve geweest. "In tegenstelling tot Mulisch en Hermans wordt hij nog regelmatig geciteerd."

De voormalig uitgever stelt dat veel schrijvers schatplichtig zijn aan de zelfbenoemde volksschrijver: "Of zoals Oek de Jong zei na het bekend worden van zijn overlijden: de Nederlandse literatuur van na de Tweede Wereldoorlog is in twee stromingen onder te verdelen: de navolgers van Reve en de navolgers van Hermans."

Praten

Twee gezelschappen praten vrijdag verder over de betekenis van Reve. Tijdens een bijeenkomst in Felix Meritis in Amsterdam gaan onder anderen oud-burgemeester van Rotterdam Bram Peper en Reve-biograaf Nop Maas op zoek naar de inhoudelijke nalatenschap: "wie was Gerard Reve en wat voor een erfenis laat hij voor de nieuwe generaties achter?".

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) ontvangt programmamaker en presentator Anton de Goede vrienden en bewonderaars van de schrijver, zoals Wouter van Oorschot en Vincent Steinmetz.

Verschillende mensen lezen fragmenten en brieven van Reve voor. Theodor Holman zingt Revegedichten en begeleidt zichzelf op de vleugel.