Wim Brands, de schrijver en dichter die het VPRO-programma Boeken presenteerde is maandag op 57-jarige leeftijd overleden.

Brands was samen met Wim Noordhoek oprichter van het radioprogramma De Avonden. Hij maakte geruime tijd op Radio 1 het wekelijks interviewprogramma Brands met Boeken en was bekend van vele VPRO-radio-uitzendingen, vooral op het terrein van literatuur en filosofie. Ook werkte hij voor de omroep Human.

"Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen", zegt Karen de Bok, hoofdredacteur van VPRO televisie.

Als schrijver publiceerde hij meerdere dichtbundels zoals Inslag (1985), Zwemmen in de nacht (1995) en Neem me mee, zei de hond (2010). Zijn laatste bundel, 's Middags zwem ik in de Noordzee verscheen in 2014.

Daarnaast was hij als journalist werkzaam bij het Leidsch Dagblad en Vrij Nederland.

Boekenman

De Bok vervolgt: "Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie. Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust."

"Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. De VPRO heeft een van zijn bekende en gewaardeerde makers verloren."