Jan Jaap van der Wal moest flink aan de bak om voet aan de grond te krijgen in België. Toch hield de cabaretier zich enigszins op de vlakte. 

"Je moet niet als Hollander vertellen hoe het zit. Daarom gedroeg ik me vooral als gast", zegt hij maandag in het AD.

Van der Wal tourde eind vorig jaar door Vlaanderen met zijn show De nieuwe Belg. "Het is verfrissend als je in een vreemd land opnieuw moet beginnen. Sommige mensen kenden me van Dit was het nieuws, voor velen was ik een nieuweling", aldus de komiek, die stelt dat de meeste Belgen echt niet op Hollandse cabaretiers zitten te wachten.

"Ik sprak een aantal Nederlandse collega's die het ook leuk leek, België. Maar je moet er aan de bak. Er gaan wonen, hopen dat je je op tv kunt profileren. Het land heeft genoeg eigen comedians."

Tweede programma

De tour in België eind vorig jaar beviel Van der Wal goed. Hij heeft nu plannen voor een tweede programma exclusief voor België. Een nieuwe show in Nederland behoort daarom voorlopig niet tot de plannen.

"Maar het kan zomaar gebeuren dat er iets met mij of in de wereld gebeurt, waarvan ik denk: hier maak ik iets over. Wat dat aangaat is deze tijd voor mij ideaal", zegt hij.