William Spaaij heeft op Facebook een oproep geplaatst aan zijn vakgenoten om niet langer neerbuigend tegen het genre musical aan te kijken. "De tendens is er om musicals af te doen als vies 'ik mag er niet van houden' uitgespuugd genre."

De acteur deed deze oproep na een interview met producent Robin de Levita in de Volkskrant en de eerste aflevering van het programma Bloed, Zweet en Spotlights.

In het interview met De Levita vertelt de producent dat hij probeert een vertrutting van genre musical tegen te gaan met zijn nieuwe producties als Soldaat van Oranje of Sky. De Levita vindt dat musicals vaak traditioneel zijn; "een hoge noot halen, een dansje, leuke kindertjes", citeert Spaaij hem op zijn Facebook.

In de eerste aflevering van het programma Bloed, Zweet en Spotlights liet regisseur Ruut Weissman, die momenteel de musical De Tweeling regisseert, zich volgens hem lichtelijk neerbuigend uit over het genre. "Hij stelt dat er in Nederland regelmatig niet goed wordt geacteerd en dat wij er met De Tweeling verandering in gaan brengen. (..) Hiermee pakt hij het hele genre eruit en niet het niveau van het talent in Nederland."

Alleen in Nederland

Volgens de 33-jarige acteur (Footloose, Mary Poppins) is het alleen in Nederland zo dat producenten, regisseurs en vakgenoten neerbuigend over elkaar en het genre spreken. "In Duitsland en Engeland zal je deze discussie nooit horen. (..) Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. We zijn namelijk nog niet zo goed in het genre musical in ons kleine kikkerlandje."

Spaaij sluit af met een oproep om het genre musical niet langer te kleineren. "Regisseurs van Nederland van welke theatervorm dan ook, stop met het je te goed voelen om een musical te regisseren. (..) Mede-vakgenoten: praat met liefde en toewijding over je passie en heb respect voor elke discipline of theatervorm."

"Dat is namelijk van groot belang om betere producties te maken en het talent in Nederland op een hoger niveau te krijgen."