Onder grote belangstelling zijn vrijdag in Amsterdam spullen geveild van de beroemde Nederlandse spionne en danseres Mata Hari (1876-1917). 

Het waren onder meer sieraden, een pendule, een Chinees marmeren beeld, zilveren bestek, een poppenservies en een toneelkijker. De voorwerpen kwamen uit een particuliere collectie.

De veiling bracht een kleine 17.000 euro op, bijna tien keer meer dan verwacht. De opbrengst was met opzet veel lager geschat. "We hebben de voorwerpen getaxeerd alsof ze uit een reguliere boedel kwamen, want we konden onmogelijk inschatten wat de extra waarde zou zijn van de naam Mata Hari", zei een woordvoerster van het veilinghuis.

Halsketting

Het duurste stuk was een halsketting met oranje stenen. Het werd voor 4000 euro verkocht, waar het was getaxeerd op 100 à 200 euro. Een roségouden ring met een diamant, die was getaxeerd op 200 à 400 euro, ging voor 1250 euro naar een familielid van de beroemde spionne. Een contractdocument werd gekocht door het Amsterdamse restaurant Mata Hari.

De voorwerpen kwamen uit de collectie van een neef van de notaris die de spullen - via een met Mata Hari bevriende kunstenaar - in bewaring had gekregen.

Verhouding

Mata Hari, die eigenlijk Margaretha Geertruida Zelle heette en werd geboren in Leeuwarden, werd in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Fransen gefusilleerd wegens hoogverraad. Ze zou Franse officieren met wie ze een verhouding had militaire geheimen hebben ontfutseld.