Heinekenprijs voor Yvonne Dröge Wendel

Beeldend kunstenaar Yvonne Dröge Wendel ontvangt dit jaar de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. De prijs bestaat uit een sculptuur en 100.000 euro, waarvan de helft is bestemd voor een publicatie of tentoonstelling. 

Het is de grootste particuliere beeldende kunstprijs van Nederland.

De jury van de Heinekenprijs roemt Dröge Wendel (1961) om haar ''originaliteit, inventiviteit en vitaliteit. Op een speelse en filosofische manier onderzoekt ze hoe objecten het gedrag van mensen beïnvloeden.''

Een voorbeeld is een zwarte bal van 3,5 meter doorsnee die zich met behulp van het publiek een weg door straten en steegjes baant en door poortjes heen ruimtes binnendringt. ''Het publiek reageert met zichtbaar plezier op het object en gaat ermee aan de haal.''

Kunstenaarsboeken

Dröge Wendel publiceert kunstenaarsboeken, exposeert regelmatig solo en in groepstentoonstellingen en zoekt vaak contact met publiek in de openbare ruimte. Ze is promovendus aan de Universiteit van Twente en hoofd van de afdeling beeldende kunst aan de Rietveld Academie.

Biermagnaat Alfred Heineken (1923-2002) stelde de naar hem vernoemde prijs in 1988 in als erkenning en aanmoediging van toptalent in de kunsten. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie