Het Nationaal Militair Museum in Soest, Nationaal Monument Kamp Vught en het Verzetsmuseum in Amsterdam maken dit jaar kans op de Museumprijs.

Aan de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld is een bedrag verbonden van 100.000 euro.

Elk jaar is er een andere categorie waar de musea aan moeten voldoen. Dit jaar gaat de Museumprijs naar een oorlogsmuseum, verzetsmuseum of herinneringscentrum dat er het beste in slaagt "het verhaal over de Eerste en/of de Tweede Wereldoorlog op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren."

Een vakjury selecteerde de drie kanshebbers. Volgens jurylid en militair historicus Christ Klep is oorlog voor de huidige generatie een "vreemd element" in hun bestaan.

"De oorlogen in Syrië of Afghanistan zijn dichtbij op tv en tegelijk ver weg in ons hoofd. We vergeten nog wel eens dat onze welvaartsstaat en onze democratie in Europa voor een belangrijk deel wortels hebben in de oorlog.''

Stemmen

Mensen kunnen vanaf dinsdag via museumprijs.nl hun stem uitbrengen op hun favoriete museum. Dat kan tot en met 26 april. Op 3 mei wordt de winnaar bekend.

Het Fries Museum in Leeuwarden won vorig jaar de prijs, die in 1990 is ingesteld en een initiatief is van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij.