Een ring die naar alle waarschijnlijkheid van de legendarische Jeanne d'Arc is geweest, is onderwerp van juridische gevechten tussen Frankrijk en Engeland.

De ring werd de vrijheidsstrijdster uit de Honderdjarige Oorlog tussen de twee landen (1337-1453) ontnomen voor haar executie in 1431 en als oorlogsbuit meegenomen naar Engeland.

Daar werd het kleinood vorige maand voor omgerekend 384.000 euro geveild. De gelukkige nieuwe eigenaar is een historisch amusementspark in de buurt van Nantes, die de ring zondag met veel quasi-middeleeuws spektakel binnenhaalde.

De Britse overheid heeft echter een advocaat achter de ring aangestuurd, omdat die van ''groot nationaal symbolisch belang'' is en er speciale toestemming nodig was om het sieraad uit Engeland te vervoeren, meldt The Telegraph.

Ondenkbaar

De eigenaar van het themapark bevestigt dat hij het verzoek heeft gekregen de ring terug te sturen. ''Het is ondenkbaar dat de ring Frankrijk verlaat of weer op de markt komt om een Britse koper een bod uit te laten brengen'', zei Nicolas de Villie. Claims om de ring terug te eisen zijn volgens hem ''diep traumatisch voor Frankrijk''.

Het boerenmeisje Jeanne d'Arc vocht in de Honderdjarige Oorlog gekleed als man mee om de Engelsen uit Frankrijk te verjagen. Ze speelde daarbij een cruciale rol en zei te zijn geïnspireerd door visioenen. Ze werd echter verraden en verkocht aan de Engelsen, die haar wegens ketterij tot de brandstapel veroordeelden.