Boek met handtekening van Anne Frank onder de hamer

Een sprookjesboek van de gebroeders Grimm dat in de jaren dertig het eigendom was van Anne Frank komt onder de hamer. De joodse schrijfster, die stierf in een concentratiekamp, heeft haar naam voor in het boek gezet.

De waarde van het boek, dat in 1925 in Wenen werd gedrukt, is tussen de 20.000 en 30.000 dollar, aldus persbureau AFP. De bundel bevat alle bekende sprookjes van de Grimm, zoals Sneeuwitje en Hans en Grietje. De inscriptie is door experts vergeleken met andere teksten die Frank heeft geschreven en is authentiek.

Anne en haar zus Margot moesten het boek achterlaten toen de familie in 1942 onderdook in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het is niet exact duidelijk wanneer de zussen het boek kregen en wanneer Anne hun namen in het boek heeft gezet.

Vermoedelijk kregen ze het al in Frankfurt, waar de familie Frank woonde tot halverwege de jaren dertig. Toen verhuisde het gezin naar Amsterdam uit angst voor de opkomst van de nazi’s. Anne Frank hield tijdens de ruim twee jaar dat het gezin in het Achterhuis woonde een dagboek bij, dat na de oorlog wereldberoemd werd.

Toestemming

Het sprookjesboek werd in de oorlog opgekocht door een boekhandelaar die pas in de jaren zeventig er achter kwam dat het van Anne Frank was geweest. De man zocht toen contact met Otto Frank, de enige van de familie die de oorlog overleefde. Otto Frank stuurde vanuit Zwitserland, waar hij toen woonde, een brief terug waarin hij toestemming gaf om het boek te houden.

Volgens het veilinghuis vormde het sprookjesboek een van de inspiratiebronnen van Anne om zelf te gaan schrijven. Het boek wordt op 5 mei in New York geveild.

Lees meer over:
Tip de redactie