Auteur Kluun wil literatuurlijst verbannen

Raymond van der Klundert, beter bekend als Kluun, wil dat de literatuurlijst op de middelbare school verbannen wordt. "Wie zit daar in 2016 op te wachten? Wat heb je daaraan?

Kluun vindt verboden boeken niet van deze tijd, zegt hij tegen het AD.

"Maak literatuur leuk met specifieke afstudeerprojecten: waarom is James Worthy afgekraakt? Wat zijn de sterke kanten van Heleen van Royen?"

Volgens de auteur moeten scholieren op de middelbare school wel weten dat klassiekers als Van den Vos Reynaerde en de Gijsbrecht van Aemstel bestaan, maar hoeven ze niet de kennis te hebben om schrijvers te kunnen citeren. "Ik snap als 51-jarige nauwelijks hoe elektriciteit werkt. En weet van scheikunde nu ook niet veel meer dan dat water H2O is. Mis ik daardoor wat in het leven? Nee", aldus Kluun tegen de krant.

Als je jongeren gaat overladen met kennis, gaat het ze tegenstaan, vindt hij. "Jongeren verplichte nummers door de strot duwen, is het paard achter de wagen spannen. (...) Sommige liefdes moeten langzaam rijpen. Ik begon klassieke muziek pas vanaf mijn 20ste te waarderen.''

Discussies

Volgens Kluun zou een boek als Fifty Shades of Grey, buiten dat het een Engels boek is, wel goed zijn om te bespreken op school. "Juist dat leent zich uitstekend voor een aansprekend afstudeerproject. Waarom is zo'n kutboek wereldwijd zo populair? En hoe komt het dat massa's recensenten het verhaal met de grond gelijk maakten?"

Hierdoor ontketen je volgens de schrijver discussies. Maar die discussies ontketen je niet doordat een leraar bepaalt wat wel of geen literatuur is, aldus Kluun.

"Op de helft van de scholen komen mijn boeken ook niet in aanmerking voor de lijst. En de boeken van Saskia Noort en Heleen van Royen evenmin.''

Lees meer over:
Tip de redactie