Jurist en schrijver Cees Fasseur is zondag overleden. Hij is 77 jaar geworden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. 

Fasseur werd vooral bekend door zijn tweedelige biografie over koningin Wilhelmina (1998 en 2001). In 2008 verscheen zijn boek Juliana & Berhard, Verhaal van een huwelijk.

Fasseur studeerde rechten in Leiden en was daar een aantal jaren docent aan diezelfde universiteit. Daarna werkte hij onder meer bij het ministerie van Justitie en was rechter in Amsterdam.

Later was hij hoogleraar in de geschiedenis van Zuidoost-Azië, in het bijzonder van Indonesië. Hoewel hij geen geschiedenis studeerde, wordt hij vaak gezien als historicus.

Juliana en Bernhard

Zijn bekendste werk behandelt het huwelijk tussen koningin Juliana en prins Bernhard. Onderdeel daarvan vormt de affaire rond Greet Hofmans, een alternatieve genezeres en handoplegster. Zij was negen jaar lang een vriendin en adviseur van koningin Juliana en was daarbij vaak op paleis Soestdijk. Haar aanwezigheid aan het hof leidde tot een crisis in het koningshuis die bekendstaat als de Greet Hofmans-affaire.

In 2014 verscheen Fasseurs laatste boek met de titel Eigen meester, niemands knecht. Hierin beschreef hij het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy, minister-president in de Tweede Wereldoorlog.