Boekenbal opent 81e editie Boekenweek

Met Nick & Simon is vrijdagavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam de aftrap gegeven van de 81e editie van de Boekenweek. 

Als slotact van het openingsprogramma tijdens het Boekenbal vertolkte het populaire duo het Duitse lied Gute Nacht, Freunde, de hit van Reinhard Mey. Het optreden sloot aan bij het thema van dit jaar: Duitsland.

Het Boekenbal, de traditionele aftrap van het literaire evenement, vond voor de 65e keer plaats. De grote zaal van de Stadsschouwburg was voor de gelegenheid omgetoverd tot een Berlijnse nachtclub uit de jaren dertig, waar de Duits-Nederlandse zanger en entertainer Sven Ratzke de avond aan elkaar zong en praatte.

Onder anderen de Nederlandse musicus Fay Lovsky, de Amerikaanse sopraan Claron McFadden en de New Yorkse drag queen Joey Arias beklommen het podium.

Veel bekende schrijvers betraden de rode loper van het Boekenbal, onder wie Marion Bloem, Robert Vuijsje, Renate Dorrestein, Jan Siebelink en Leon de Winter.

Boekenbal opent 81e editie Boekenweek

Esther Gerritsen, auteur van het Boekenweekgeschenk Broer, en Boekenweekessayist David Van Reybrouck tijdens het 65ste Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. © ANP
Robbert Vuisje tijdens het Boekenbal. © ANP
GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver op de rode loper van het Boekenbal. © ANP
Ilja Pfeijffer tijdens het Boekenbal. © ANP
Bart Chabot op de rode loper. © ANP
Eregast van het bal was Esther Gerritsen, de schrijfster van het Boekenweekgeschenk dit jaar. © ANP
Gastheer Sven Ratzke tijdens het zaalprogramma van het 65ste Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. © ANP
Elfie Tromp tijdens het zaalprogramma van het bal. © ANP
Joop Visser en Jessica van Noord tijdens het bal. © ANP
Met Nick & Simon is vrijdagavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam de aftrap gegeven van de 81e editie van de Boekenweek. Als slotact van het openingsprogramma tijdens het Boekenbal vertolkte het populaire duo het Duitse lied Guten Nacht, Freunde, de hit van Reinhard Mey. © NU.nl/Pjotrp
De grote zaal van de Stadsschouwburg was voor de gelegenheid omgetoverd tot een Berlijnse nachtclub uit de jaren dertig, waar de Duits-Nederlandse zanger en entertainer Sven Ratzke de avond aan elkaar zong en praatte. © NU.nl/Pjotrp
Het Boekenbal bestaat sinds 1947. Toen werd besloten een gala-avond in het Concertgebouw te organiseren ter gelegenheid van de jaarlijkse opening van de Boekenweek. Het heette toen nog Schrijversbal. Begin jaren tachtig werd het bal een paar keer overgeslagen. © NU.nl/Pjotrp

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Esther Gerritsen

Het Boekenbal bestaat sinds 1947. Toen werd besloten een gala-avond in het Concertgebouw te organiseren ter gelegenheid van de jaarlijkse opening van de Boekenweek. Het heette toen nog Schrijversbal. Begin jaren tachtig werd het bal een paar keer overgeslagen.

Eregast van het bal was Esther Gerritsen, de schrijfster van het Boekenweekgeschenk dit jaar. Haar boek Broer wordt cadeau gegeven in de boekwinkel bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

De Boekenweek duurt tot en met zondag 20 maart. Op deze laatste dag mogen mensen gratis met de trein reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk.

Frankfurter Buchmesse

Honderden boekwinkels, uitgeverijen, bibliotheken en musea organiseren tot en met zondag 20 maart activiteiten om het boek onder de aandacht te brengen. Het motto bij het thema Duitsland luidt 'Was ich nog zu sagen hätte'.

De organiserende CPNB koos voor het thema omdat Nederland en Vlaanderen in oktober gezamenlijk gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Vanwege het thema zullen ook Duitse auteurs langs Nederlandse boekwinkels en bibliotheken toeren.

Gerritsen heeft bij haar boekje overigens niets met het thema gedaan. Broer gaat over een vrouwelijke financieel directeur van een oude, beroemde serviezenwinkel. Ze krijgt te maken met haar broer die opeens opduikt en vertelt dat zijn been afgezet moet worden.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie