Schrijfster Esther Gerritsen veranderde haar boek Dorst, nadat ze sinds lange tijd weer seks had. Volgens de schrijfster voelde het alsof het boek "een goede beurt nodig had".

Een dag nadat Gerritsen het boek, dat in 2013 op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond, bij haar uitgever had ingediend, voelde ze na een vrijpartij de noodzaak het verhaal aan te passen.

"Ik vond het interessant dat de energie in mijn boek erg naar binnen gericht was. Ik kan heel contemplatief zijn, het boek was in de eerste persoon geschreven. Door die seksuele energie raakte ik plotseling veel meer naar buiten gericht", zegt Gerritsen in gesprek met Ronald Giphart voor de VARA Gids.

"Na de seks dacht ik: aha, dat boek moet in de dérde persoon. Het was alsof ik even wakker werd geschud."

Geen research

Gerritsen heeft het Boekenweekgeschenk Broer van 2016 geschreven. Om haar hoofdpersonage gestalte te geven voert ze geen uitgekiende research uit, maar gebruikt ze opmerkelijke vondsten uit haar directe omgeving.

"Bij dit boek las ik in een interview dat André van Duin in werkelijkheid Kyvon heet. Die naam heb ik meteen gebruikt. Ook had ik tijdens het schrijven een reünie van de scouting, waar we gingen volksdansen. Dat was een element dat ik zo kon gebruiken."