Een vermiste uitgever van omstreden boeken is zondag in Hongkong opgedoken. De verdwijning van de uitgever wordt in verband gebracht met het uiten van kritiek op de Chinese regering.

Eerder deze week verscheen ook ineens weer een collega van de uitgever in het openbaar in Hongkong. De opgedoken criticus uit Hongkong maakt deel uit van een groep van in totaal vijf uitgevers die eerder als vermist opgegeven waren.

De uitgever van boeken die vertellen over vermeende schandalen binnen de Chinese overheid, Cheung Chi Ping, heeft zelf bij de politie in Hongkong een aanvraag ingediend om zijn vermissing op te heffen. Hij gaf daarbij aan dat hij verder ook geen speciale bescherming van de politie van Hongkong wenst. Daarnaast weigerde hij informatie te geven over de aard van zijn vermissing.

Eerder deze maand verscheen Cheung Chi Ping samen met twee andere collega’s op de Chinese staatstelevisie waarbij ze bevestigden dat ze boeken illegaal hadden verkocht. Ondanks sterke vermoedens is het nog altijd officieel onbekend of China achter de verdwijning zit van de uitgevers.

Uitgeven in Hongkong

Hongkong opereert als een speciale administratieve regio binnen China, met haar eigen wetgeving en vrijheid van pers die niet in China geldt. Maar vanwege de 'een land, twee systemen'-politiek mag China niet opereren in Hongkong.

Vorig jaar werden er meerdere verdwijningen van uitgevers uit Hongkong gemeld die kritiek uiten op de Chinese regering. Deze verdwijningen zorgden toen voor een schok onder andere uitgevers in Hongkong.

Verschillende landen hebben hun zorgen uitgesproken richting China over de situatie. China zegt echter dat het niets illegaals doet en benadrukt dat andere landen zich buiten de betrekkingen met Hongkong moeten houden.

Ook door inwoners in China wordt veel kritiek geuit op de mogelijke bemoeienis van de Chinese overheid bij de uitgevers.