Wim Pijbes vertrekt bij het Rijksmuseum. De 54-jarige bestuurder wordt algemeen directeur van Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst.

Dat maakt het museum maandag middels een persbericht bekend.

Pijbes stond aan het roer bij het museum sinds 2008. Onder zijn bewind maakte het museum een grote herinrichting door. Na de heropening in april 2013 is het bezoek aan het museum verdubbeld, naar 2,4 miljoen vorig jaar.

Ook was Pijbes nauw betrokken bij de recente aanschaf van de familieportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634, geschilderd door Rembrandt.

"Ik heb met heel veel plezier en inzet de taken volbracht die ik bij mijn aantreden had gesteld", zegt Pijbes in het persbericht.

"Ik ben trots dat bezoekers van alle leeftijden genieten van de tuinen en de Teekenschool. Het Rijksmuseum is in de harten en de hoofden van het publiek en dat stemt mij tot grote dankbaarheid."

Cruciale rol

"Wim Pijbes heeft met de van hem bekende tomeloze energie en inzet een cruciale rol gepeeld om het Rijkmuseum te vormen tot wat het nu is: een museum van wereldklasse. Grote waardering en dank gaan dan ook naar hem uit", zegt voorzitter Jaap de Hoop-Scheffer.

De Raad van Toezicht gaat zich beraden over een opvolger. In Museum Voorlinden wordt de kunstverzameling ondergebracht van Joop van Caldenborgh, oprichter van chemiebedrijf Caldic.