Het centrale thema van de programmering van het Concertgebouw in Amsterdam is het volgende seizoen 'Over grenzen'.

"We vestigen de aandacht op muziek uit alle windstreken, composities uit vele eeuwen en artiesten van allerlei generaties", aldus een woordvoerder van het concertgebouw.

De muziektempel haalt daarbij inspiratie uit "de rijkdom en diversiteit van Amsterdam, met zijn 180 nationaliteiten". Zo presenteert het Concertgebouw een serie concerten rond Sjostakovitsj, de Russische componist die "bij uitstek" aansluit bij het thema. "Zijn hele carrière bewoog hij zich binnen of net buiten de door het Russische regime gestelde grenzen."

De Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli viert met twee concerten dat ze al twintig jaar in het Concertgebouw optreedt. "Zij is altijd haar grenzen aan het verkennen op zoek naar 'nieuw' oud repertoire." Het Simón Bolívar National Youth Choir uit Venezuela maakt zijn debuut in de concertzaal. Het koor geeft vele kansarme Venezolaanse jongeren een toekomstperpectief.

Bernard Haitink vervolgt zijn samenwerking met het Chamber Orchestra of Europe. De 86-jarige dirigent treedt in januari twee keer op in het Concertgebouw, waar onder meer symfonieën van Schubert op het programma staan.