Auteur Jan Terlouw heeft een derde boek in de serie Koning van Katoren geschreven. Het verhaal heeft de werktitel Het Hebzuchtgas.
 

Dat vertelt Terlouw zaterdag in een interview in de Volkskrant.

In het derde deel in de reeks, dat Terlouw al in 2014 schreef, zijn de rijke directeuren van het fictieve land Katoren vergiftigd door hebzuchtgas. Er is voor hen maar één ding boven geld, en dat is méér geld.

De 84-jarige Terlouw vertelt dat hij en zijn uitgever nog niet precies weten hoe ze het verhaal in de markt moeten zetten, als een kinderboek of niet. De uitgever had liever gezien dat de oud-politicus een verhaal had geschreven waarin de klimaatverandering voor kinderen werd uitgelegd.

Geconfronteerd

Het is niet duidelijk wanneer Het Hebzuchtgas wordt uitgebracht. Het eerste boek, Koning van Katoren, dateert uit 1971, maar is na ruim vier decennia nog steeds enorm populair onder jongeren.

Het boek vertelt over een tiener die in het fictieve land Katoren zeven opdrachten moet vervullen voordat hij koning mag worden. De problemen waar hij mee geconfronteerd wordt, staan voor de problemen waar onze moderne maatschappij mee worstelt.

Absurditiet

In 2007 verscheen een tweede deel, Zoektocht in Katoren, over een geitenhoeder die op een berg woont en voor het eerst in zijn leven in de maatschappij belandt. Daar verwondert hij zich over de absurditeit van de mensheid. In het vervolg speelt koning Stach een bijrol.

Het is niet duidelijk of Stach terugkeert in Het Hebzuchtgas. Terlouw schreef de afgelopen tien jaar alleen maar boeken samen met zijn dochter Sanne.