Harper Lee, de auteur van de klassieker To Kill a Mockingbird, is vrijdagochtend in haar woning in Monroeville op 89-jarige leeftijd overleden. 

"De wereld weet dat Harper Lee een groot schrijfster was, maar velen weten niet dat ze ook een fantastische vrouw was die vreugde en vriendelijkheid met zich meebracht", schrijft uitgeverij HarperCollins.

De Amerikaanse schrijfster werd in 1960 wereldwijd bekend met de klassieker. Een jaar later won ze een Pulitzerprijs voor het boek. To Kill a Mockingbird werd verfilmd, met een hoofdrol voor Gregory Peck.

Na het verschijnen van het boek verdween Lee uit de schijnwerpers. Ze accepteerde wel literaire prijzen, maar sprak nooit een dankwoord. Af en toe publiceerde ze nog wat, maar dat waren geen boeken. Het waren voornamelijk recensies en artikelen. 

Watchman

Pas 55 jaar later verscheen er een nieuw boek, Go Set A Watchman, dat al eerder door de schrijfster werd voltooid. 

De roman gaat over het hoofdpersonage uit To Kill a Mockingbird, maar beschrijft haar ervaringen op latere leeftijd. 

Truman Capote

Lee was in haar jeugdjaren het buurmeisje van schrijver Truman Capote. Met hem had ze een levenslange vriendschap. Het personage Dill uit To Kill a Mockingbird is dan ook op hem geïnspireerd. 

Toen de schrijfster naar New York verhuisde, begon ze met het schrijven van korte verhalen over het leven in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze verhalen werden in eerste instantie geweigerd door de uitgever, waarna Lee aangemoedigd werd om al deze verhalen om te zetten in één verhaal. Dat werd uiteindelijk To Kill a Mockingbird.

Video: Harper Lee over haar werk