Schrijver Özcan Akyol wilde met zijn tweede boek Turis "zijn ouders uit elkaar drijven".

"Ik was inmiddels zo boos op mijn ouders, op hun achterhaalde gedachten en vastgeroeste levens, dat ik dacht: misschien kan ik met mijn werk mijn ouders uit elkaar drijven", vertelt de 31-jarige schrijver in gesprek met NRC Handelsblad. Akyol heeft geen contact meer met zijn vader en moeder.

In Turis, deels autobiografisch, gaat hoofdperson Eus naar Turkije, om daar erachter te komen of zijn vader er een tweede vrouw op na houdt ."Ik zou een relatie die niet goed loopt stopzetten, zij kiezen voor chronische achterdocht en twist", schrijft Akyol in zijn roman.

"Het was bizar als je bedenkt dat mijn ouders analfabeet zijn en geen Nederlands kunnen", legt de schrijver in het interview uit. "Ze leven in een andere wereld, ze zullen niets van mijn boek meekrijgen. Maar ik voelde wel een innerlijke noodzaak om het te doen."

Intrinsiek slecht

Akyol slaagde er echter niet in om een diepgaand karakter van zijn vader te maken. "Hij is intrinsiek slecht. Tantes en ooms vertelden me dat hij als vierjarig jongetje al steentjes gooide naar de kippen en in de billen van meisjes kneep. Toen was hij al een rotkind."

"Ik wilde weten wat hem drijft, maar kwam tot de conclusie dat die diepte er gewoon niet is. Dat was voor mijn literatuur een flinke aderlating, want zo had ik geen interessant, gelaagd literair personage."

Wel lukte het de schrijver om de gedachtengang van zijn moeder te analyseren, die nooit is weggegaan bij haar man. "Daarom begon ik haar fascinerender te vinden. Hoeveel kun je incasseren van iemand die je tiranniseert?"