Criminelen hebben begin deze week twee dure schilderijen van Karel Appel gestolen uit de Okker Art Gallery in Amsterdam. Het gaat om de werken Heads en Dans in het Groen

De dieven sloegen in de nacht van zondag op maandag toe door een raam kapot te slaan. Ze wisten daarbij het alarm te omzeilen. Galeriehouder Stephan Okker denkt dat de dieven deel uitmaken van een georganiseerde bende, omdat ze de duurste werken hebben meegenomen. ''Het gaat duidelijk om mensen die er meer verstand van hebben.'' De politie vermoedt dat twee dieven betrokken waren bij de kunstroof.

Het schilderij Heads is op aanwijzing van een getuige in de buurt teruggevonden achter een garagedeur, weet Het ParoolDat schilderij is 60.000 euro waard. 

Dans in het Groen is nog spoorloos. Dat schilderij heeft een waarde van 45.000 euro, zegt Okker tegen NU.nl. Appel schilderde Dans in het Groen rond 1978. Het werk is geregistreerd in een databank van gestolen kunstwerken en daardoor vrijwel onverkoopbaar. Het schilderij is 50 bij 40 centimeter groot. 

Woensdagmiddag heeft Okker nog geen tips of aanwijzingen ontvangen: "De politie is er nog druk mee bezig." De Okker Art Gallery aan de Vijzelstraat heeft op zijn Facebook-pagina andere kunsthandelaren gevraagd oplettend te zijn.

De galeriehouder is de zoon van voormalig toptennisser Tom Okker, die zich na zijn sportcarrière op de kunsthandel stortte. De Okker Art Gallery verkoopt hedendaagse kunst en werken van Cobra-kunstenaars als Appel, Corneille, Constant en Lucebert.