De komende 69e editie van het Holland Festival in Amsterdam staat in het teken van Europa. 

Onder de titel Edges of Europe staan er voorstellingen op het programma die inzoomen op de geschiedenis van het continent, maar die ook inspelen op de huidige vluchtelingencrisis.

''Het is ons artistieke antwoord op de verhalen die we elke dag in Europa horen'', zegt artistiek leider Ruth Mackenzie, die voor de tweede keer het festival vorm geeft. ''Kunstenaars en artiesten willen dringende en ongelooflijke verhalen delen met het publiek.''

Zo treedt het Syrian National Orchestra for Arabic Music op in Koninklijk Theater Carré. Enkele leden van het orkest zijn naar Europa gevlucht, andere bevinden zich nog in het Midden-Oosten. Ze traden voor het laatst samen op in 2010. Dit jaar worden ze weer bij elkaar gebracht.

Opening

Het festival opent 4 juni met Die Stunde da wir nichts voneinander wußten door het Hamburgse Thalia Theater. Het toneelstuk speelt zich af op een plek midden in Europa, met talloze voorbijgangers die hun sporen achterlaten. ''De openingsvoorstelling toont de diversiteit van en de spanning in het Europa van nu'', aldus de aankondiging.

De Britse Mackenzie introduceerde vorig jaar een campagne om bedreigde muziekinstrumenten te redden. In 2015 ging de aandacht uit naar de fagot. Voor de komende editie heeft componist Merlijn Twaalfhoven nieuw werk gemaakt voor honderd fagottisten. Dit jaar wil het festival de hoorn redden, onder meer met een wedstrijd voor de beste hoorn-ringtone.

Juni

Het Holland Festival presenteert van 4 tot en met 26 juni 45 producties met 104 voorstellingen op het gebied van muziek, dans, opera en theater. Op het programma staan twaalf wereldpremières en 41 Nederlandse premières.