De Hermitage Amsterdam gaat vanaf maart nog een museum openen in zijn gebouw. Het Outsider Art Museum gaat kunst van psychiatrische patiënten tonen.

Het nieuwe museum is een samenwerking tussen Museum Hermitage Amsterdam, Museum Het Dolhuys in Haarlem en zorgorganisatie Cordaan. De samenwerking kwam in de zomer van 2015 tot stand.

"Het draait om bijzondere geesten in de psychiatrie en ik dacht: waar zijn die bijzondere geesten dan?" aldus Hans Looijen, directeur van Het Dolhuys tegen de Volkskrant. "Outsiderkunst verdient een prominentere plek."

Het museum bestaat uit 400 vierkante meter tentoonstellingsruimte, ateliers en een nieuwe ruimte voor de bestaande galerie met outsiderkunst. "We hadden er nog jaren over kunnen praten, maar soms moet je het gewoon doen", aldus Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage, tegen de krant.

Honderden werken

Bezoekers zien honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars. De werken komen uit de collectie van Het Dolhuys, een museum dat de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg belicht.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam de Outsider-stroming in de belangstelling, nadat een psychiater een boek publiceerde met een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Veel kunstenaars lieten zich hierdoor inspireren, onder wie Salvador Dalí en Karel Appel.

Het museum wordt op 17 maart geopend voor het publiek.