De theatershow Chez Brood over het leven van Herman Brood is donderdagavond in première gegaan in theater DeLaMar in Amsterdam.

Onder toeziend oog van menig BN'er kroop hoofdrolspeler Stefan Rokebrand voor het eerst officieel in de huid van de in 2001 overleden rockster.

Vlak voor het begin van de voorstelling liet Rokebrand weten dat de cast er helemaal klaar voor was. "We hebben er heel veel zin in. De afgelopen dagen zijn ook erg goed gegaan met de try-outs", zei hij.

De 39-jarige Rokebrand, eerder een van de Erik Hazelhoff Roelfzema's in Soldaat van Oranje, is inmiddels een bewonderaar van Brood. "Ik was nooit echt fan al had ik wel een paar van zijn plaatjes. Als je je zo verdiept in iemand krijg je wel bewondering", aldus de acteur. "Hij was een iconisch figuur die anders durfde te zijn."

Maniertjes

Het duurde wel even voordat Rokebrand zich alle maniertjes van Brood eigen had gemaakt. Door veel naar zijn muziek te luisteren en naar filmpjes te kijken probeerde hij hem te imiteren. "Uiteindelijk gaat dat vanzelf in je systeem zitten. Maar dat ging niet heel snel." Gelukkig kon de acteurs rekenen op wat tips van Broods gezin, dat betrokken was bij de productie.

In Chez Brood komen alle grote hits van Brood langs. Naast Rokebrand zijn er onder meer rollen voor Anne Lamsvelt, Owen Schumacher en Tibor Lukács. De voorstelling tourt tot juni langs de Nederlandse theaters.

De grote afwezige bij de première was Koos van Dijk, de ex-manager van Brood. Hij was niet welkom, omdat hij onlangs in opspraak kwam doordat het televisieprogramma Rambam had ontdekt dat hij valse schilderijen van Brood voorziet van een echtheidscertificaat.