Huub Stapel heeft de verlamde schrijver Philippe Pozzo di Borgo bestudeerd, om diens voorkomen te gebruiken voor de toneeladaptatie van de film Intouchables.

Intouchables vertelt het autobiografische verhaal van Di Borgo, die na een ongeluk invalide wordt en een vriendschap met zijn verzorger uit een Parijse volksbuurt opbouwt.

Stapel speelt Di Borgo in de toneelversie van het verhaal, dat in 2011 als film verscheen en veel prijzen won. Stapel bezocht Di Borgo in Marokko, zodat hij zich goed kon inleven in het theaterpersonage.

NIet verzinnen

"Dit kun je als acteur dus niet verzinnen. Dit staat niet in het boek en je ziet het niet in de film", zegt Stapel in gesprek met NRC.

De acteur maakt direct duidelijk dat hij Di Borgo niet zal imiteren. "Dat je in de huid van een ander zou moeten kruipen, is de grootst mogelijke onzin over toneel die er bestaat. De tekst is je uitgangspunt, en je tegenspeler."

Geen soundmixshow

Stapel vind het logisch dat je de persoon die je speelt gaat bestuderen, mits deze nog in leven is. Maar dat moet volgens hem niet in een"soundmixshow" eindigen.

"Je pakt wat je denkt te kunnen gebruiken en maakt zo je eigen karakter."