De twintigjarige Else Kemps uit de Gelderse plaats Malden is bekroond als winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd, het grootste poëzieconcours in het Nederlandse taalgebied. 

Haar gedicht 'En of het zo door kan gaan' kwam als beste uit de bus, maakt de jury woensdagavond bekend in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Kemps, derdejaarsstudent 'Creative writing' aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten, wint hiermee 10.000 euro. De tweede prijs, van 5000 euro, is gewonnen door de Vlaamse dichter Geert Viaene en de derde prijs, van 2000 euro, ging naar Joyce Willemse uit Veenendaal.

Het winnende gedicht van Kemps kenmerkt zich volgens de jury ''door een efficiënte compositie in woord en beeld, bijzondere humor en het talent om iets groots op laconieke toon aan de orde te stellen. De beelden zijn terloops geformuleerd, waardoor het gedicht bijna even grijpbaar als ongrijpbaar is.''

Video: Else Kemps tijdens eerder optreden

Else Kemps eerder tijdens Noorderzon festival
Else Kemps eerder tijdens Noorderzon festival

Geldprijs

De Turing Gedichtenwedstrijd kent de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht. Iedereen kan inzenden en de jury beoordeelt de gedichten anoniem. Er wordt alleen naar kwaliteit gekeken.

Voor de zevende editie dit jaar zonden 3.225 dichters uit Nederland en Vlaanderen in totaal 10.243 gedichten in. De jury stond onder voorzitterschap van Dichter des Vaderlands Anne Vegter.

Het prijzengeld wordt ter beschikking gesteld door de Turing Foundation, een goed doel van een van de oprichters van navigatiebedrijf TomTom. De Poëzieclub is medeorganisator. De winnaars werden bekendgemaakt voorafgaand aan het Gedichtenbal, dat de afsluiting vormt van de landelijke Poëzieweek.