Zes korte films van de overleden kunstenaar Jan Bas Ader worden verplaatst van het Museum Boijmans Van Beuningen naar het Stedelijk Museum.

Aders weduwe Mary Sue Andersen heeft besloten om deze werken aan het Stedelijk Museum in bruikleen te geven na twee afgewezen financiële voorstellen van Boijmans, zo meldt NRC Handelsblad.

Boijmans stelde een vergoeding van 500 euro per uitgeleende film voor, maar die werd afgewezen. Daarna werd een aankoopbedrag van 200.000 euro aangeboden, maar ook dit was niet genoeg voor Andersen. Ze noemde de bedragen "onethisch."

Het museum noemde de 76-jarige weduwe "een vrouw die aan het eind van haar leven, die waarschijnlijk uit financiële motieven", het juridische gevecht aan ging.

Bruikleen

Ader raakte in 1975 vermist bij een solozeiltocht, waarbij hij in een slechts vier meter lang bootje de Atlantische Oceaan wilde oversteken. In 1992 kocht museum Boijmans de resterende fotowerken van Andersen over. Hierbij werden de films ook overgedragen.

Volgens rechtbank Rotterdam ging het hierbij om een bruikleen en kon Andersen wanneer ze wilde de films opeisen. De rechtbank zegt wel dat Boijmans kopies van de films mag blijven uitzenden en uitlenen.