De twee huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634 van de schilder Rembrandt zullen eerst in het Louvre en pas daarna in het Rijksmuseum te zien zijn.

Dat maakt het ministerie van OCW maandag bekend, meldt NRC. Het verblijf in Parijs zal drie maanden beslaan, de expositie in Amsterdam zal eveneens drie maanden duren.

Het Rijksmuseum gaat de twee Rembrandts, die Nederland en Frankrijk samen aankopen, daarna restaureren.

De twee landen tekenden maandag in Parijs de definitieve overeenkomst voor de aanschaf van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634. 

De schilderijen worden rond 10 maart onthuld, dan zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Frankrijk voor een staatsbezoek.

Restauratie

Nederland en Frankrijk onderhandelden vier maanden over de voorwaarden in de overeenkomst. De twee landen werden het niet eens over de restauratie, omdat in Frankrijk anders wordt gerestaureerd dan in Nederland. In Nederland wordt vergeeld vernis zoveel mogelijk verwijderd, maar in Frankrijk is men daar terughoudender in, aldus de krant.

In de overeenkomst is nu afgesproken dat de restauratie onder begeleiding van een comité van internationale experts gebeurt in het Rijksmuseum. Het is nog onbekend wie in dat comité zitten. Directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes zegt tegen NRC Handelsblad dat de restauratie onder leiding staat van de Australische Petria Noble. Zij is het hoofd van restauraties van het Rijksmuseum.  

Maerten en Oopjes zijn in de toekomst wisselend in het Louvre en het Rijks te zien, maar daar blijven hun reisavonturen dan ook bij. De vierhonderd jaar oude werken worden verder niet in bruikleen gegeven.

Video: Rembrandts reizen tussen Frankrijk en Nederland

Rembrandts zijn reizend gezelschap
Rembrandts zijn reizend gezelschap

Samen te zien

Frankrijk en Nederland maakten maandag in Parijs al hun afspraken definitief. Nederland heeft officieel Maerten in bezit, Frankrijk Oopjen. Het Franse recht vereiste dat, maar het echtpaar is dus van de landen samen en zal ook altijd samen te zien zijn.

Frankrijk en Nederland betaalden allebei 80 miljoen euro voor de beroemde portretten. Het is nog precies niet bekend wanneer de werken naar Nederland komen, maar cultuurminister Jet Bussemaker kan haar geluk niet op dat alles nu geregeld is voor Maerten en zijn Oopjen. "Dit is een fantastische dag voor het Nederlands cultureel erfgoed, want volgens experts behoren deze schilderijen tot de absolute top."

De aankoop is méér dan een transactie, zegt ze. "De gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de unieke schilderijen verbindt Nederland en Frankrijk tot in lengte van jaren, in de beste traditie van Europese culturele samenwerking."